HSP – hoogsensitief

Kenmerken HSP

HSP (Hoog Sensitieve Persoonlijkheid), hooggevoelig, hoogsensitief, overgevoelig, prikkelgevoelig, nieuwetijdskind…

Je kent ze vast wel, die kinderen of volwassenen die ‘anders’ zijn en snel afgeleid. Die last hebben van geluidjes, licht, kriebelende dingen (bijvoorbeeld labeltjes in een shirt, synthetische kleding, overgevoelig zijn, allergisch voor van alles), en die feilloos gevoelens en emoties van anderen oppikken. Kortom, hun zintuigen staan wagenwijd open en vaak kunnen ze alle informatie niet goed filteren. Vaak komen ze niet goed mee op school of werk, omdat ze een eigen wijze (bijvoorbeeld plaatjesdenkers) en eigen tempo hebben.

HSP-kinderen en volwassenen komen in verschillende gedaanten. Hieronder 3 voorbeelden.

 • Sommigen laten zich door niets beperken. Ze willen het leven vieren, op hun eigen manier. Ze zijn autonoom, leren spontaan. Ze gaan hun eigen Goddelijke gang, zijn outgoing, enthousiast, eerlijk, creatief, daadkrachtig, komen met out-of-the-box oplossingen en hebben humor. Vaak zijn ze enorm sportief en beweeglijk en hebben een geweldig lichaamsbewustzijn.
  Lees hierover in mijn diverse blogs over Hooggevoelig strong-willed.
 • Sommigen hebben ‘last’ van anderen, van hun omgeving. Ze zijn doodop na een dagje school of werk en willen zich alleen nog maar afsluiten. De computer is vaak zeer geliefd.
  Lees hierover in mijn blog Autismecoaching of HSP?
 • Sommigen zijn heel zacht, bijna fragiel, meegaand, willen het iedereen naar de zin maken, een soort elfjes, of feetjes, die overal waar ze komen hun ‘sterrenstof’, hun liefde achterlaten. En ja, die komen ook in jongetjes- en mannenvorm voor.
  Ook zij zijn vaak brak na een dagje school of werk, doordat zij zoveel van zichzelf hebben gegeven.
  Ze kunnen ook niet anders dan hun licht geven. Zij hebben last van de duisternis om hen heen.


Hoger bewustzijn

Ze zijn met een hoger bewustzijn dan hun voorouders op aarde gekomen. Een hoger bewustzijn dan het collectieve bewustzijn.

De kinderen worden vaak niet goed begrepen, omdat ze ‘niet willen luisteren en gewoon doen wat er gezegd wordt’. Daardoor kunnen deze kinderen een hekel krijgen aan school, doordat ze mee moeten in de aangeboden vaak oubollige leerstof en methoden, die veelal helemaal niet goed aansluiten bij wàt ze willen leren en de manier waarop zij leren.
Het gaat er namelijk niet om ‘hoe intelligent je bent’, maar ‘hoe je intelligent bent’. Iedereen heeft een andere manier van leren en leven.

En de volwassenen hebben òf leren omgaan met dit bewustzijn, òf het leven kost hen moeite.


Jezelf en de ander beter begrijpen

Ieder mens is perfect, precies zoals hij of zij is. Hier gaat mijn boek ‘Hoe Geel weer geel werd‘ ook over.
Wèl handig is, is om te begrijpen wat jouw gedrag voor impact op de ander heeft.
Zodat je het gedrag en de reactie van de ander ook beter kan begrijpen.

Samen gaan we op onderzoek uit wat het beste bij jou of het kind past. Soms komen daar ook praktische tips uit voor op school.


Boeiend voor zowel:

 • HSP-kinderen,
 • HSP-volwassenen,
 • als ouders die hun kind en zichzelf beter willen leren begrijpen.