HSP – het ‘nieuwe kind’

HSP (Hoog Sensitieve Persoonlijkheid), hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit, overgevoeligheid, nieuwetijdskind…, kortom het ‘nieuwe kind’

Kenmerken HSP

Je kent ze vast wel, die kinderen die ‘anders’ zijn en snel afgeleid. Die last hebben van geluidjes, licht, kriebelende dingen (bijvoorbeeld labeltjes in een shirt, synthetische kleding, overgevoelig, allergisch voor van alles), en die feilloos gevoelens en emoties van anderen oppikken. Kortom, hun zintuigen staan wagenwijd open en vaak kunnen ze alle informatie niet goed filteren. Vaak komen ze niet goed mee op school, omdat ze een eigen wijze (bijvoorbeeld plaatjesdenkers) en eigen tempo hebben.

Het ‘nieuwe kind’ is er in verschillende gedaanten. Hieronder 3 voorbeelden.

  • Sommigen laten zich door niets beperken. Ze willen het leven vieren, op hun eigen manier. Ze zijn autonoom, leren spontaan. Ze gaan hun eigen goddelijke gang, zijn outgoing, enthousiast, eerlijk, creatief, daadkrachtig, komen met out-of-the-box oplossingen en hebben humor. Vaak zijn ze enorm sportief en beweeglijk en hebben een geweldig lichaamsbewustzijn.
  • Sommigen hebben ‘last’ van anderen, van hun omgeving. Ze zijn doodop na een dagje school en willen zich alleen nog maar afsluiten. De computer is vaak zeer geliefd.
  • Sommigen zijn heel zacht, bijna fragiel, meegaand, willen het iedereen naar de zin maken, een soort elfjes, of feetjes, die overal waar ze komen hun ‘sterrenstof’, hun liefde achterlaten. En ja, die komen ook in jongetjesvorm.

Ze zijn met een hoger bewustzijn dan hun voorouders op aarde gekomen.
En ze worden vaak niet goed begrepen, omdat ze ‘niet willen luisteren en gewoon doen wat er gezegd wordt’. Daardoor kunnen ze een hekel krijgen aan school, doordat ze mee moeten in de aangeboden leerstof en methoden, die veelal helemaal niet goed aansluiten bij wàt ze willen leren en de manier waarop zij leren.
Het gaat er namelijk niet om ‘hoe intelligent je bent’, maar ‘hoe je intelligent bent’. Iedereen heeft een andere manier van leren.

Jezelf en de ander beter begrijpen

Ieder mens is perfect, precies zoals hij of zij is.
Wèl handig is, is om te begrijpen wat jouw gedrag voor impact op de ander heeft.
Zodat je het gedrag en de reactie van de ander ook beter kan begrijpen.

Samen gaan we op onderzoek uit wat het beste bij jou of het kind past. Soms komen daar ook praktische tips uit voor op school.

Boeiend voor zowel:

  • kinderen,
  • volwassenen
  • als ouders die hun kind beter willen leren begrijpen.

Bel me voor een afspraak.